SeAMK:n Laasasenaho: Kiertotalousyritykset ovat oivaltaneet tehdä asioita fiksummin

Julkaistu: 10.06.2019

Kiertotalouden rooli ammattikorkeakouluissa kasvaa. Meneillään on Kiertotalousosaamista ammattikorkeakouluihin -hanke, jonka tavoitteena on integroida kiertotalous osaksi ammattikorkeakoulujen opetus- ja ohjausmenetelmiä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa on mukana 19 ammattikorkeakoulua, joista yksi on Seinäjoen Ammattikorkeakoulu (SeAMK).

– Hankkeessa tuotetaan kiertotalouteen liittyviä opintomateriaaleja ja -jaksoja ja halutaan vaikuttaa myös ammattikorkeakoulujen arkikäytänteisiin, kuten vaikkapa ruokahävikkiin tai energiankulutukseen, kertoo projektipäällikkö Kari Laasasenaho Seinäjoen Ammattikorkeakoulusta.

Opetukseen tuotetaan sisältöjä yhdeksän eri teeman alle: teknologiset kierrot, metsäperäiset kierrot, bioperäiset kierrot, yleiset toimenpiteet, digitalisaatio, vaikuttavuus ja säätely, muotoilu- ja tuotesuunnittelu, kiertotalouden liiketoiminta ja rakennustekniikka.

Laadittuja opintosisältöjä lähdetään pilotoimaan koulutuksiin syksyllä 2019.

Kiertotalous integroituu opintoihin

Kari Laasasenahon mukaan kiertotalouden rooli kasvaa entisestään ammattikorkeakouluissa.

– Tähän on monta syytä, ja suurimpia niistä ovat muun muassa ilmastonmuutoksen vastainen työ, kilpailu resursseista sekä kestävien kulutustottumuksien yleistyminen. Tämä tarkoittaa tulevaisuudessa esimerkiksi sitä, että taloudellisen toiminnan ympäristö- ja hiilijalanjälkeä tulee pienentää.

Laasasenaho näkeekin tärkeänä, että kiertotalous integroituu yhä vahvemmin jokaiseen koulutusalaan sen sijaan, että se nähdään erillisenä saarekkeena.

– Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että kiertotalous on lähtökohta esimerkiksi liiketaloudessa tai vaikkapa rakennustekniikassa. Näin voimme tarjota opiskelijoille hyvät eväät työelämän haasteisiin.

Kiertotalousyritykset tekevät asioita fiksummin

Hankkeeseen liittyen SeAMK on tuottanut Youtube-kanavalleen podcasteja, joissa kerrotaan erilaisista kiertotaloutta edistävistä ratkaisuista.

– Olemme tehneet muutamia haastatteluja kiertotalousyrityksissä ja kaikissa niissä on yhteistä se, että on oivallettu tehdä asioita fiksummin kuin aiemmin, Laasasenaho kertoo.

Kiertotalous sisältää monia liiketoimintamalleja: jakamis- ja palvelualustat, tuote palveluna, tuotteen elinkaaren pidentäminen, resurssitehokkuus ja uusiutuvuus. Kaikkien niiden keskiössä on taloudellinen kannattavuus ja tuotantokustannusten aleneminen.

– On ollut ilahduttavaa nähdä, kuinka taloudellisesti kannattavaa toimintaa voi tehdä ympäristöystävällisesti. Aiemmin tällaista yhteyttä ei ole nähty yhtä selkeästi. Lisäksi yritykset ovat lähteneet hienosti mukaan uudenlaisen opintomateriaalin eli podcastien tuottamiseen, Laasasenaho kertoo.

Selkeä ympäristöhyöty

SeAmk on tehnyt podcastin myös Kiertonetistä. Siinä toimitusjohtaja Pekka Kallunki kertoo muun muassa, mistä syntyi idea perustaa Kiertonet ja miten se edistää kiertotaloutta.

Kallunkia haastatellut Laasasenaho näkee Kiertonetin toiminnassa monia vahvuuksia.

– Asiakas näkee teissä selkeän hyödyn ja palveluanne on helppo käyttää. Toimitte ratkaisukeskeisesti ja niin, että toiminnassanne voi nähdä myös selkeän ympäristöhyödyn. Lisäksi myynti on helppoa ja riskitöntä nettikaupan välityksellä.

Laasasenaho toteaa, että myymällä käytettyä omaisuutta Kiertonet vähentää uusien tuotteiden valmistusta ja tukee näin vähähiilistä talousmallia ja kiertotaloutta.

Luotettavat myyjät, hyväkuntoiset koneet

Hän pitää etuna myös sitä, että Kiertonet on erikoistunut nimenomaan julkisen omaisuuden myyntiin.

– Se materiaali mitä julkisella puolella on, on varmasti myöskin usein kestävää ja käyttökelpoista yksityiselläkin puolella, Laasanen huomioi.

Myytävät koneet ja laitteet ovat usein myös vähän käytettyjä, hyvin huollettuja ja hyväkuntoisia.

Se, että myyjät ovat tunnettuja ja luotettavia toimijoita, on myös tärkeä asia.

– Eli siinä varmasti poistuu pelko siitä, että ostaa jotain huijauksen välityksellä, Laasasenaho sanoo.

Ostoskanava myös julkisille toimijoille

Laasasenaho suosittelee Kiertonetiä lämpimästi julkisille toimijoille.

– Palveluanne kannattaa ehdottomasti hyödyntää, jos vanhaa kalustoa uusitaan. Palvelun käyttäjä voi säästää aikaa ja rahaa varsinkin, jos kyse on suurista myyntieristä, hän sanoo.

Laasasenahon mielestä julkisten toimijoiden kannattaa hyödyntää Kiertonetiä myös ostoskanavana ja ehdottaa tätä myös omalle organisaatiolleen:

– Käytettyä tavaraa voitaisiin ostaa SeAMKille halvempaan hintaan palvelun kautta, uuden sijasta.

Teksti: Hanna Kallunki

Kuva: Timo Aalto