Maailman ylikulutuspäivä on tänään – kiertotalous tarjoaa ratkaisuja

Julkaistu: 29.07.2019

Maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat on kulutettu loppuun tänään. Ne kuluvat alle seitsemässä kuukaudessa, vaikka niiden pitäisi riittää koko vuodeksi, ympäristöministeriön tiedotteessa todetaan.

Maailman ylikulutuspäivä on laskennallisesti se päivä, jona kulutuksemme ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä. Tarvitsisimme 1,75 maapalloa nykyisen kulutuksemme aiheuttaman taakan kantamiseen.

”Kiertotalouden keinoin voimme hyödyntää uudestaan jo käyttöön otettuja luonnonvaroja, vähentää jätteiden määrää sekä vähentää teollisuuden kasvihuonekaasupäästöjä. Suomen EU-puheenjohtajakaudella kiertotalouden edistäminen on yksi Suomen painopisteistä, ja tavoitteena on valmistella uusi EU:n kiertotalousstrategia”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Kiertotaloudesta apua

Tällä hetkellä raaka-aineita kulutetaan maailmanlaajuisesti noin 80 miljardia tonnia vuodessa, mistä vain yhdeksän prosenttia käytetään uudelleen tai kierrätetään. Kulutuksen on arvioitu kaksinkertaistuvan vuoteen 2060 mennessä.

Kiertotalous tähtää tuotteiden käyttöiän pidentämiseen sekä luonnonvarojen liikakäyttöä vähentävien palveluiden ja ratkaisujen edistämiseen. Käyttämiemme tavaroiden tulisi myös olla huollettavia, korjattavia ja kierrätettäviä.

Ylikulutus köyhdyttää luontoa

Ylikulutus on yksi suurimmista ilmastonmuutoksen etenemisen ja luonnon köyhtymisen syistä. Se vaarantaa muun muassa ruoan, puhtaan veden ja raaka-aineiden saannin.

”Luonnonvarojen käyttöä on vähennettävä nopein keinoin. Maapallo ei kestä aiheuttamaamme ylikulutusta, joka on merkittävä syy luonnon köyhtymiseen ja ilmastonmuutoksen etenemiseen”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Ylikulutuspäivän ajankohta perustuu Global Footprint Network -verkoston laskelmiin. Suomalaisten laskennallinen ylikulutuspäivä oli tänä vuonna jo 5. huhtikuuta.

Kuvituskuva: Kuviasuomesta.fi / Roine Piirainen