Kiertonet apuna Turun yliopistolle matkalla kohti hiilineutraaliutta

Julkaistu: 19.12.2023

Turun yliopistonmäellä sijaitseva tutkijoiden vierasmajana vuodesta 1994 palvellut Villa Hortus kätki sisäänsä soluasuntoja ja yksiöitä, kaikkiaan 31 vuodepaikkaa. Vuonna 2023 yliopisto luopui talosta.


Turun yliopisto kauppasi monisataaneliöisen vierastalon irtaimiston niin näppärästi, että hyvä lopputulema oli jopa hienoinen yllätys.

Kun Turun yliopistolle tuli eteen kokonaisesta isosta, kolmikerroksisesta kivitalosta luopuminen, oli etsittävä ratkaisu irtaimiston myyntiin. Villa Hortus oli palvellut Turun korkeakoulujen vierailevien tutkijoiden vierastalona, joten sen irtaimistokin oli sen mukaista. Sänkyjä, kirjahyllyjä ja valaisimia - erilaista kodintavaraa oli runsaasti.

“Irtaimisto oli pitkälti sellaista, jolle ei organisaation sisällä oikein ollut jatkokäyttöä. Esimerkiksi vuoteet ja runkopatjat, niille olisi vaikea keksiä uutta kotia yliopiston sisältä”, Turun yliopiston hankintapäällikkö Teija Hurmerinta sanoo.

Mahdollisiin ratkaisuihin ja palveluihin perehtymisen myötä Kiertonet valikoitui parhaaksi kanavaksi tyhjentää iso talo tavarasta niin, ettei mitään tarvitse heittää roskalavalle.

“Oli kätevää ja säästi aikaa todella paljon, kun saimme Kiertonetistä apua tavaroiden valokuvaamiseen ja hinnoitteluun. Tietenkin meitä auttoi se, että koko myyntiprosessin rahaliikenne kulki Kiertonetin kautta. Yksittäisten kauppojen teko ja maksujen veloitus muulla tavoin olisi ihan liian mutkikasta ja kallistakin. Se olisi sitonut oman väen työpanosta paljon enemmän.”

Vierastalon irtaimisto saatiin kaikki myytyä.

“Monessa tuotteessa oli lähtöhinta tosi matala, mutta me olemme tyytyväisiä, kun mitään ei ole tarvinnut kantaa roskalavalle”, kampuspalvelupäällikkö Anna Vuolle sanoo.

Irtaimistosta saatiin reilun 18 000 euron tulo.

Hurmerinta ja Vuolle ovat iloisesti yllättyneitä siitä, että tavarat tosiaan löysivät uuden kodin.

“Meitä epäilytti, miten omiin silmiin vähän jo muodista menneet hyllyköt ja kaapit ketään kiinnostaisivat, mutta toisin kävi”, Anna Vuolle toteaa.

Kiertonetin ammattilaiset tiesivät, mistä puhuivat.

“Kiertonetiltä osattiin neuvoa, millaisia paketteja tavaroista kannattaisi huutokauppaan koota. Siitä oli varmasti apua”, Teija Hurmerinta lisää.


Turun yliopistolla on varasto Raisiossa. Se on säilytyspaikka yliopiston sisäistä kalusteiden kierrätystä varten. Se oli myös Kiertonetissä huutokaupattavien tavaroiden tyyssija, kunnes ostaja noutaa tuotteen.


Hiilineutraaliksi vuonna 2025

Hiilineutraalius vuonna 2025, se on Turun yliopiston kunnianhimoinen tavoite. Yliopistolla on toimintoja, jotka ovat hiiliraskaita: on isoja laitteita ja laboratoriotoimintaa, mutta vastapainoksi päästöjä halutaan hillitä siellä, missä voidaan.

“Esimerkiksi kalustetarpeissa kartoitamme aina ensin, jos yliopiston omistuksessa olisi sopivia, uuteen käyttöön sopivia kalusteita. Selvitämme, olisiko mahdollista ostaa tavaran sijaan palvelua, esimerkiksi laiteaikaa itse laitteen sijaan, jos käyttötarve on rajallinen. Myös käytetyn tavaran hankinta on mahdollista”, Anna Vuolle kertoo.

Mikään uusi asia ekologisesti kestävä toiminta ei yliopistolle ole. Turun yliopisto oli ensimmäisiä hiilipäästönsä ja hiilineutraaliustavoitteensa julkituoneita yliopistoja. Hiilineutraaliustavoite läpäisee koko yliopiston hankintaohjeistuksesta tilaohjelmiin ja muihin käytäntöihin.

Villa Hortuksesta luovuttiin yliopiston talouden tasapainottamisohjelman myötä. Yliopisto on myös käynnistänyt tilaohjelman, jonka tavoitteena on vähentää yliopiston käytössä olevia kokonaisneliöitä kymmenellä prosentilla vuoteen 2027 mennessä. Tilojen tehokas hyödyntäminen ja irtaimen omaisuuden kierrätys siis jatkuu. Kiertonet kulkee mukana kumppanina.


Rosetta on yksi Turun yliopiston rakennuksista, se on valmistunut vuonna 1899. Rosetta kalustettiin vuonna 2023 toteutetun muuton yhteydessä yliopiston omilla kierrätyskalusteilla.


Teksti Kirsi Haapamatti

Kuvat Turun yliopisto