Sähköpostien lähetyksessä on häiriöitä. Selvitämme asiaa parhaillaan.

Kristiinankaupunki - Kristinestad
Kiertonetissä jo vuodesta 2016


Kristiinankaupungissa vanha ja uusi aika kohtaavat rakentavalla tavalla.

Pietari Brahe, jonka kaudet Suomen kenraalikuvernöörinä (1637-40 ja 1648-54) tunnetaan kreivin aikana, perusti Kristiinankaupungin vuonna 1649 hyväksi katsomalleen kauppapaikalle vahvistaakseen Pohjanlahden kauppaa. Kaupunki sai nimensä joko Brahen vaimon Kristina Stenbockin tai Ruotsia hallinneen kuningatar Kristiinan mukaan. Kuningatar Kristiina oli Kustaa II Aadolfin tytär, joka luopui kruunusta ja kääntyi katolisuuteen. Hänet on haudattu Rooman Pietarinkirkkoon.

Kristiinankaupungin historiallinen puutalokeskusta on yhä ainutlaatuinen asuinpaikka, jossa yli satavuotiaita taloja pidetään kunnossa. Kaupunki on yksi parhaiten säilyneistä puutalokaupungeista Suomessa. Kaupunkia pyritään saamaan Unescon maailmanperintökohteeksi. Vanhaa kaupunkia ympäröi asuttu ja viljelty maaseutu, josta löytyy toinen toistaan kauniimpia rannikon pohjalaistaloja ja kylämaisemia.

Tapahtumat kokoavat väkeä läheltä ja kaukaa. 1700-luvulla aloitettu markkinaperinne elää yhä. Koko torin täyttävät markkinat järjestetään kolmesti vuodessa, kesällä, syksyllä ja talvella. Syyskesällä on Vanhan ajan toripäivä, jolloin asukkaat ja vieraat saavat pukeutua vanhan ajan asuihin. Ostoksille mennään samalle torille, jolla kaupunkilaiset asioivat 350 vuotta sitten. Avoimet portit -viikonlopputapahtuma avaa kesäkuussa kaupunkilaisten pihat kävijöille sekä tarjoaa talojen ja pihojen tarinoita sekä taidetta. Kaupunki on myös idyllinen joulukaupunki.

Kristiinankaupunki on Suomen ensimmäinen Cittaslow-kaupunki - eli virallisesti leppoisa

Kristiinankaupunki valittiin Italiassa vuonna 2011ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina Cittaslow-kaupunkien kansainväliseen verkostoon. Arvostetun statuksen saavuttamiseksi arvioidaan kuusi eri osa-aluetta: ympäristö, infrastruktuuri, vieraanvaraisuus, kaupunkisuunnittelu, paikallinen tuotanto ja tuotteet sekä sitoutuneisuus Cittaslow-filosofiaan. Muun muassa Vanhan Kaupungin historialliset, hyvin säilytetyt ja idylliset puutalokorttelit, kiireetön elämä, paikallisuuden ja perinteiden kunnioittaminen sekä kestävät ratkaisut kuuluvat kaupungin jatkuvan kehittämisen filosofiaan. Cittaslow on perustettu Italiassa vuonna 1999. Kesäkuussa 2015 verkostoon kuuluu 190 kaupunkia 30 maassa.

Tarkemmin www.visitkristinestad.fi

http://www.kristinestad.fi/etusivu

116
Myytyä kohdetta

98 %
Hyväksymisprosentti