Viranhaltijasta yrittäjäksi ja julkisen sektorin kiertotalouden vauhdittajaksi

Julkaistu: 25.02.2019

Kiertonetin tarina juontaa juurensa vuosien taakse. Kokemus hallintopäällikön tehtävistä kunnallisessa jätehuollossa avasi Pekka Kallungin silmät kiertotalouden mahdollisuuksille.

– Työskennellessäni myöhemmin hankintapäällikkönä minua alkoi viranhaltijana vaivata ajatus käytetyn omaisuuden kohtalosta. Osa tavarasta, kuten tyypillisesti toimistokalusteet, päätyi jopa kaatopaikalle, hän kertoo.

Hyvin yleistä myös oli, että kun uutta ostettiin vanhan tilalle, koneita ja laitteita myytiin vaihdossa alhaiseen, lähes nimelliseen hintaan. Näin omaisuuden arvoa ja verovaroja hukkaantui.

Huutokauppa kiehtoo

Myös perinteisiä huutokauppoja järjestettiin. Huutokauppa realisoinnin välineenä kiehtoi Kallunkia yrittäjyydenkin näkökulmasta. Mutta moni asia myös mietitytti. Mitä jäisi viivan alle? Löytäisivätkö ostajat kauppapaikalle?

Heräsi ajatus viedä huutokauppa verkkoon, helposti tavoitettavaksi.

– Tein selvitystä. Julkisen tavaran myyntikanavaksi tarkoitettua verkkohuutokauppaa ei ollut tarjolla. Tartuin tuumasta toimeen keväällä 2015, Kallunki kertoo.

Syntyi Kiertoa Oy ja sen palvelu Kiertonet.fi, uusi julkisen tavaran verkkohuutokauppa. Se avattiin elokuun viimeisenä päivänä 2015.

– Yritysideani lähtökohta on ollut edistää kiertotaloutta, verovaroilla hankitun omaisuuden vastuullista käyttöä ja luoda kanava, josta kuka tahansa voi hankkia julkisten toimijoiden poistamaa omaisuutta helposti, avoimesti ja läpinäkyvästi, hän sanoo.


Toimitusjohtaja Kallunki oli Kunta.tv:n haastattelussa lokakuussa 2015.


Hyötyä viranhaltijataustasta

Kiertonet hyödyttää julkisia organisaatioita niin kiertotalouden kannalta kuin taloudellisestikin.

– Omaisuudesta saadaan sen arvoa vastaava hinta helposti, nopeasti, pienin myyntikustannuksin ja ilman ylimääräistä varastointia. Se ei rasita tasetta ja käyttökulut tarpeettomista kiinteistöistä poistuvat, Kallunki toteaa.

Viranhaltijataustasta on ollut hyötyä yrittäjälle.

– Tunnen ja tiedostan julkisen hallinnon prosessit ja toimintatavat. Tämä on otettu palvelussamme huomioon. Esimerkiksi maksuliikenne hoidetaan turvallisesti ja raportointi julkisen sektorin avoimuusvaatimukset täyttäen, Kallunki kuvailee.

Myös kauppatieteiden maisterin koulutus on antanut Kallungin yrittäjyydelle vahvan pohjan.

Nyt Kiertonet.fi on toiminut kolme ja puoli vuotta. Huutokauppoja on toteutunut yli 16 000. Myyjäorganisaatioita on yli 340. Julkisen sektorin kiertotalous on hyötynyt yli 15 miljoonan euron edestä.

– Haluamme tarjota asiantuntemuksemme kaikkien julkisen sektorin toimijoiden käyttöön, Kallunki sanoo.