Tenetin koulun väki iloitsee ekoteostaan – laskettelurinteessä nähdään!

Julkaistu: 14.08.2024

Tenetin koulu purettiin uuden tieltä. Vanhasta ylijääneille tavaroille saatiin uusi koti, ja oppilaskunta pääsee tuotoilla mäenlaskuun.


Sotkamolaisen Tenetin koululaiset ovat eläneet viimeiset puolitoista vuotta työmaan rinnalla. Rehtori Salla Leinonen on katsellut työhuoneensa ikkunasta vastapäisen talon seinää ja kuunnellut työmaan tauotonta jylyä. Nyt epämukavuus ja odotus palkitaan, kun vanhan koulun viereen on noussut uusi ja upea yläkoulu.

”Vanhan koulun tyhjentämisessä on ollut iso urakka. Ehdin jo tuskailla, mitä kaikelle sille ylijäämätavaralle tehdään, kunnes teknisen työn koulunkäyntiavustajamme Risto Anttonen vinkkasi Kiertonetistä”, Salla Leinonen kertoo.

Vanhaa koulua on tyhjennetty siipi kerrallaan, sillä koulutyötä on jatkettu purku- ja muuttoruljanssin keskellä. Ensimmäisenä tyhjennettiin taide- ja taitoaineiden siipi.

”Monet koneet ja laitteet siirtyvät tietenkin uuden koulun käyttöön, mutta paljon on myös myyty. Suurin osa irtaimistosta on ollut huonekaluja. Naulakoita, sohvia, pöytiä, tuoleja. Myös kokonaisia keittiöitä varusteineen, jääkaappeja ja pakastimia. Minä vähän yllätyin, että kaikelle on ollut kysyntää. Tavaraa on mennyt ihmisten koteihin ja mökeille. Yksi sohva meni soittokämpälle. Tuntuu mukavalta, että tavaroille on tarvetta ja ne ovat päässeet uuteen käyttöön.”

Ennen Kiertonetiin laittoa huonekaluja ja muuta tavaraa tarjottiin esimerkiksi paikkakunnan muihin kouluihin ja päiväkoteihin.

Ihan pienestä rupeamasta ei ole kyse, kun 350 oppilaan koulu puretaan. Yksissä tuumin on käyty läpi, mitä myydään ja mitä otetaan käyttöön uusissa tiloissa.

”Risto Anttonen otti päävastuun tavaroiden luetteloimisesta, valokuvaamisesta ja kuvailujen kirjoittamisesta sivustolle. Hän myös oli mukana, kun ostajat tulivat hakemaan tavaroita.”


Tuotot oppilaskunnalle


Kiertonetissä myytyjen tuotteiden tuotot menivät Tenetin koulun oppilaskunnan tilille. Tätä kunnan sivistystoimen päätöstä Salla Leinonen kiittelee.

”Oppilaskuntamme on joka vuosi järjestänyt laskettelupäivän Sotkamon rinteillä. Kaikki oppilaat saavat silloin hissilipun ja välinevuokrauksen oppilaskunnan piikkiin. Kiertonetin tuotto on siis mennyt todelliseen tarpeeseen ja hyötykäyttöön.”

Oppilaat ovat myös itse olleet avuliaasti mukana muuton vaiheissa. He ansaitsevat ensi talven laskettelupäivänsä aivan varmasti.

Ansaitusti he myös aloittavat syksyllä 2024 koulutyönsä uudessa koulurakennuksessa. Rehtori kertoo koulun olevan upea ja viihtyisä opiskeluympäristö, jonka suunnitteluun myös oppilaat ovat saaneet vaikuttaa. On koeistuttu tuoleja ja valittu kalusteita, esimerkiksi.

”On hienoa, että Sotkamo näin osoittaa, että täällä arvostetaan perusopetusta. Puitteet ovat mitä parhaimmat."

Tenetin koulun koulunkäyntiavustaja Risto Anttonen, rehtori Salla Leinonen ja oppilaskunnan edustajat Milja ja Lauri Heikkinen vanhan koulurakennuksen edessä.

Risto Anttonen sai huutokaupan sujuvuuteen apua Kiertonetin asiakaspalvelijalta. Hyvässä yhteistyössä tuli priima lopputulos

Kuvat: Kimmo Rauatmaa