Opetuskäytöstä tositoimiin – Pelastusopiston sammutusauto sai uuden kodin Keski-Pohjanmaan pelastuslaitokselta

Julkaistu: 24.05.2023


”Jotain taikaa Kiertonetissä tuntuu olevan”, pelastuspäällikkö Antti Kätevä sanoo niin myyjän kuin nyt myös ostajan käyttökokemuksella.


Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksen turvallisuus- ja varautumispalveluiden pelastuspäällikkö Antti Kätevä ei suostu paljastamaan ennalta hiomiaan huutotaktiikoita, mutta sanoo olevansa hyvin tyytyväinen suorituksensa lopputulokseen. Kätevän huutamana Pelastusopiston opetuskäytöstä poistettu sammutusauto siirtyi Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksen kalustovahvuuteen. Kauppahinnaksi Saurus Oy:n Scanian alustalle valmistamalle sammutusautolle tuli 49 000 euroa.

Antti Kätevä oli tehnyt ennakkolaskelmia siitä, mihin auton hinta saattaisi nousta.

”On huutokaupoille tyypillistä, että hinta alkaa kohota vasta viimeisillä minuuteilla. Tästä huolimatta missään vaiheessa ei tullut turhautunut olo tai tunnetta väsytystaistelusta, sillä Kiertonetin hyvä ominaisuus on se, että mitä korkeammaksi hinta nousee, sitä korkeammaksi myös korotusten askeleet nousevat. Lopputulos oli ehdottomasti toivotun kaltainen”, Kätevä kertoo huutajan kokemuksestaan.

Huudon jälkeen kauppatapahtuma sujui mutkattomasti. Kiertonet lähetti laskun sähköpostiin, ja maksun jälkeen Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksen kaksi asentajaa lähti noutamaan autoa Pelastusopistolta Kuopiosta. Enempiä renkaanpotkimisia ei paikan päällä tarvittu, sillä auto oli netissä luvatun mukainen. Tarjotun lounaan jälkeen Scanian keula kääntyi kohti rannikkoa.

Sammutusauto sijoitettiin Halsuan paloasemalle. Sieltä poistettu säilytyssammutusauto puolestaan siirtyi säiliöautoksi parantamaan alueen sammutusvesihuoltoa.

Pelastuslaitoksella todetaan uuden auton paitsi nostavan Halsuan paloaseman toimintakykyä- ja varmuutta, on sillä oma merkityksensä toiminnan houkuttelevuudelle.

”Uudistuva kalusto lisää vetovoimaa sivutoimista henkilöstöä ajatellen.”

Käytetyn kaluston ostaminen Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksen alueelle on tärkeää, sillä hyvinvointialueen rahoitus ei mahdollista pelkästään uusien sammutusautojen hankkimista ikääntyneiden tilalle. Pelastusopisto-hankinnalla korvattiin viisitoista vuotta vanhempi ajoneuvo. Kaupan jälkeen Keski-Pohjanmaa on huutanut Kiertonetistä toisenkin käytetyn sammutusauton.

Keski-Pohjanmaan pelastustoiminta palvelee kahdeksan kunnan alueella, 13 eri paloasemalla.


Opetuskäytössä paras mahdollinen kalusto

Sammutusauton myyjän, Pelastusopiston, edustaja, kalustomestari Tapani Saarela sanoo, että opetuskäytössä sammutuskalusto on kovilla.

”Sammutusauton elinkaari on operatiivisessa toiminnassa parikymmentä vuotta, mutta opetuskäytössä se on lyhyempi. Opetuskäytössä kaluston tulisi mahdollisuuksien mukaan olla nykyaikaista.”

Itse ajoneuvot eivät opetuskäytössä kovin lujilla ole, mutta autojen sammutuskalusto sitä vastoin on. Käyttöaste on niin kova.

”Opetuskäytössä olevalle kalustolle on erityisvaatimuksia. Esimerkiksi kemikaalionnettomuudet ja liikenneonnettomuudet vaativat omanlaisiaan varusteita”, Saarela sanoo.

Opetuskaluston monipuolisempi varustelu oli tässä kaupassa etu myös ostajan kannalta. Esimerkiksi kiinteä, hydraulitoiminen generaattori oli tervetullut ominaisuus keskipohjalaisten pirtaan.

Saarelan mukaan itse kauppatapahtuma sujui suoraviivaisesti. Tarjoushinta ylitti tavoitehinnan 40 000 euroa, joten lopputulema tyydytti Pelastusopistoa mainiosti.

”Olemme myyneet Kiertonetissä paljon erilaista kalustoa, ja saaneet ne sitä kautta nopeasti kiertoon.”

Myydyn sammutusauton tilalle on hankittu uusi.


Myyjän roolissa viesti perille, hauskastikin

Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksella on pitkä historia Kiertonetin parissa, etupäässä myyjän roolissa. Antti Kätevä kertoo, että toisinaan Keski-Pohjanmaan pelastuslaitos on tarjonnut ostajaehdokkaille mahdollisuuden tutustua myytävään tuotteeseen paikan päällä. Yleisöryntäystä näihin tilaisuuksiin ei ole ollut.

”Kiertonetin käyttäjät luottavat, että tuotekuvaukset pitävät paikkansa. Toisinaan ostajat ottavat yhteyttä puhelimitse, ja usein huutokohteen tietoja päivitetään kesken huudon. On tärkeää, että epäselvyyksiltä vältytään.”

Antti Kätevä on ottanut myyntikikaksi hyvien valokuvien lisäksi päräyttävät tekstit. Hän on myynyt Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksen vanhaa vaahtoautoa kuvailulla ”45-vuotias herrasmies ja pyörillä kulkeva ympäristökatastrofi” ja kertonut ohjaamon sisustuksesta: ”kuljettajan penkki lähes aitoa leopardinnahkaa, kun apukuski joutuu tyytymään punaiseen villakankaaseen”. Hän on yllyttänyt maastoauton potentiaalisia ostajia myyntipuheella ”Tiesitkö, että torakoiden lisäksi ydinsodasta selviävät vain Toyota Land Cruiserit?”

Hirtehisistä myyntiteksteistä on tullut positiivista palautetta. Vain muutama autokauppias on paheksunut värikästä ilmaisua, mutta heille Kätevä on valmis tarjoamaan markkinoinnin oppitunnin jos toisenkin.


”Kiertonet on vakuuttanut helppoudellaan. Hinnat ovat kohonneet myyjän näkökulmasta todella miellyttävälle tasolle. Jotain taikaa palvelussa tuntuu olevan, sillä myös ostajat ovat olleet poikkeuksetta tyytyväisiä tuotteita noutaessaan. Palvelua käyttäessä kysyntä ja tarjonta on todellakin kohdannut”, Kätevä tuumii.


Teksti Kirsi Haapamatti