Nuo vekkulit aarteenetsijät

Julkaistu: 19.06.2023

Oskari Virta ja Pasi Heikkinen ovat suosittujen nettihuutokauppojen tuoreimmat kasvot. Virta Kiertonetissä ja Heikkinen Huutomyllyssä panevat tavaran kiertoon, kuten pitää.


Jo pienenä poikana Oskari Virta kirjoitti alakoulussa kiertäneisiin ystäväkirjoihin haaveammatikseen romukauppias. Hän sanoo olevansa toiveensa ytimessä nyt, Kiertonetin myyntineuvottelijana. Käytetyn tavaran arvostus ja sen elämänkaaren jatkaminen on Virralle sydämen asia. Pasi Heikkinen, kollega Huutomyllystä, lähestyy samaa kierrätysteemaa ihmisten kautta. Heikkinen on kotonaan työssä, jossa saa kohdata ja auttaa ihmisiä.

Oskari Virta ja Pasi Heikkinen ovat Kiertoa Oy:n uusimmat tiimiläiset. Kun miehet puhuvat työnkuvistaan Kiertonetissä ja Huutomyllyssä, eivät he tahdo saada suunvuoroa toisiltaan. Viesti onkin yhteinen:

- Kun tulin tänne töihin, tuntui kuin olisi tullut kotiin. Tiesin, että nyt olen sellaisessa paikassa, jossa haluan olla, Pasi Heikkinen sanoo ja Oskari virta nyökyttelee vieressä.


Kierrätys voi olla myös ihanan helppoa

Oskari Virran asiakaskuntaa on julkinen sektori, kunnat ja vaikkapa seurakunnat, kuten juuri nyt. Hän soittaa seurakuntien talouspäälliköille ja kertoo Kiertonetin palveluista. Seurakunnilla on usein paljon myytävää omaisuutta, monenlaista tavaraa laidasta laitaan.

- Esimerkiksi päiväkerhotilojen kalusteita, toimistokalusteita, pianoja, ruohonleikkureita ja vaikka mitä. Huutokauppaan on tullut myytäväksi myös seurakunnalle testamentatun maatilan koneet, hän kertoo.

Virralla on pitkä kokemus käytetyn ja vanhan tavaran myynnistä. Hän on ollut pitkään kirpputoriyrittäjänä. Taustalla on myös kiinteistönvälittäjän ja autokauppiaan kokemus. Maatilan koneita ja laitteita seurakunta-asiakkaan puolesta kartoittaessaan, kuvatessaan ja myydessään on etua siitä, ettei Virralla mene sormi suuhun, kun ladon perukoilta löytyy äes tai apulannanlevitin.

- Monesti nämä myytävät kohteet ovat sellaisia, joiden käyttötarkoitus tai arvo ei ole myyjällä tiedossa. Esineitä saatetaan pitää kaatopaikkatavarana. Pidän siitä, että saan auttaa asiakasta hankkiutumaan eroon itselleen tarpeettomasta tavarasta ja vielä saamaan siitä rahaa. Yhtä tärkeää on, että jollekin toiselle se tavara tulee tarpeeseen.

Oskari Virta tietää, että Kiertonetin huutokauppapalvelussa avaimet käteen -palvelu on monelle asiakkaalle tärkeää. Eli jos asiakas niin haluaa, Virta hoitaa myynnissä kaiken, myös tavaran fyysisen luovutuksen. Julkisen sektorin asiakkaan ei tarvitse huolehtia kymmenien ja taas kymmenien tavaroiden noudosta.

- Minua ilahduttaa, kun saan omalta osaltani edistää kiertotaloutta ja auttaa julkisen sektorin toimijoita sen pariin. On tosi mahtavaa, kun pystyn vaikuttamaan siihen, ettei kaatopaikalle päädy käyttökelpoista tavaraa.


Kasvokkain kohtaamiset ovat työpäivän kohokohta

Myös Pasi Heikkisellä on mittava kokemus myyntityöstä. Ansioluettelossa on niin ratkaisumyyjän kuin uusasiakashankinnan kokemusta yritysten ja julkisen sektorin palveluksessa reippaasti yli kahden vuosikymmenen ajalta.

- Kun näin työpaikkailmoituksen Huutomyllyssä, jokin ilmoitustekstissä kolahti heti. Hain, pääsin etähaastatteluun ja sitten paikan päälle, ja tässä sitä nyt ollaan.

Huutomyllyssä myyjinä ovat yritykset, ostajina ketkä tahansa, myös yksityiset. Heikkisen työpäivistä leijonanosa kuluu puhelimessa, asiakkaita kontaktoiden.

- Vaikka olen myynnin ammattilainen, en voi sanoa olevani mikään puhelinmyyjä. Kaikkein parasta on, kun pääsee tapaamaan ihmisiä kasvotusten. Siinä oikeassa kohtaamisessa syntyy yhteys, jonka myötä usein myös sopimus saadaan aikaiseksi.

Kuten Oskari Virta, myös Pasi Heikkinen sanoo, että myyjät eivät aina ymmärrä omistamansa tavaran jälleenmyyntiarvoa. Siinä kohtaa Heikkisen ammattitaito on paikallaan. Hän tietää, että romuna pidetystä autosta tai työkoneesta on vielä kunnostuskohteeksi tai arvokkaaksi varaosaksi, joita ei enää kaupasta saa.

- Työssäni on mukavaa, kun saan myydä palvelua, joka on asiakkaalle avuksi ja hyödyksi.


Hybridityö mahdollistaa paljon

Sekä Virta että Heikkinen työskentelevät kotitoimistoistaan käsin – silloin, kun eivät ajele asiakastapaamisiin. Virta asuu Sastamalassa, Heikkinen Kuopiossa. Virran toiminta-alue kattaa Pirkanmaan ja Satakunnan, Heikkinen operoi Etelä- ja Pohjois-Savon lisäksi Pohjois-Karjalassa ja toisinaan Kainuussa asti. Työkavereiden kanssa kokoonnutaan lähipäiviin Seinäjoen toimistolle noin joka toinen kuukausi. Etätyö ja liikkuva työ on molempien pirtaan sopiva konsepti.

Oskari Virta ja Pasi Heikkinen olivat ennen nykyisiä pestejään hyvin tietoisia työmarkkinoiden kovuudesta ja siitä, että toisinaan tuntuu siltä, että viisikymppisten osaamista ei arvosteta.

- Sellainen ajattelu tuntuu hassulta, kun monesti pitkästä kokemuksesta on valtavasti hyötyä, Oskari Virta sanoo.

Pasi Heikkinen kiittelee uutta työyhteisöä kannustavasta asenteesta.

- Varsinkin alussa oli paljon uutta opeteltavaa, tietojärjestelmiä ja muuta. On ollut mahtavaa, että aina on voinut kysyä neuvoa ja myös saanut niitä.

Kiertoa Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kallunki iloitsee tuoreista rekrytoinneista ja sanoo yrityksen ja sen palveluiden olevan hyvällä kasvun tiellä.

- Hyvin pienestä me aloitimme kahdeksan vuotta sitten. Nyt jo yli 70 % kunta-alan toimijoista käyttää palveluitamme. Meillä on 7 työntekijää/tiimiläistä.

Koko Kiertoa Oy:n porukka. Pasi Heikkinen, Jani Lamminmäki, Oskari Virta, Tarja Keränen, Teemu Kunto, Joonas Kämäräinen ja toimitusjohtaja Pekka Kallunki.


Teksti Kirsi Haapamatti

Kuvat Tuukka Kiviranta