Äänekoskelle rakentuu maailman energiatehokkain jäähalli – käyttöikänsä päähän tullut vanha halli myytiin Kiertonetin avulla

Julkaistu: 20.03.2020


“Myimme vanhan jäähallin Kiertonetin avulla pois, koska rakennamme viereiselle tontille uuden”, kertoo tekninen isännöitsijä Vesa Pulkkinen Äänekosken kaupungilta.


Keski-Suomessa sijaitseva, vajaan parinkymmenen tuhannen asukkaan Äänekosken teollisuuskaupunki on viime aikoina panostanut erilaisiin liikuntamahdollisuuksiin. Tällä hetkellä on käynnissä uuden nollaenergiajäähallin rakentaminen kaupunkilaisten käyttöön.


Vanhan jäähallin myyntihinta laitteiden ja tekniikan kanssa kohosi lopulta 42 500 euroon. Äänekoskella summaan ollaan todella tyytyväisiä.

“Olimme ajatelleet, että jos saataisiin kymppitonni, niin olisi tosi hyvä juttu. Saatiinkin paljon enemmän”, Pulkkinen iloitsee.


Pulkkinen kertoo yhteistyön Kiertonetin kanssa sujuneen hyvin.

“Äänekosken kaupunki on aikoinaan myynyt Kiertonetin kautta muitakin kiinteistöjä, niistä on tullut hyviä kokemuksia. Tämän vanhan jäähallin myynti oli myös vaivaton ja helppo.”


Äänekosken tapauksessa Etelä-Suomesta tuleva ostaja käy purkamassa vanhan hallin, ja kuljettaa sen pois. Besthalli Oy:n valmistama teräsrunkoinen, pressukatteinen ja osittain puuverhoiltu halli valmistui 1993. Tyhjäksi jäävä alue muutetaan parkkipaikaksi palvelemaan uutta jäähallia.

Kaupunki säästyy purkukustannuksilta ja saa vanhalle hallille uuden elämän.


Pulkkinen kertoo uuden jäähallin olevan käytössä syyskuussa 2020. Uudessa hallissa energiatehokkuus on huippuluokkaa, perustuen ylimääräisen lauhdelämpöenergian talteenottoon.

“Viereinen koulu lämmitetään jäähallista tulevalla hukkalämmöllä”, Vesa Pulkkinen sanoo.